2017-07-26 20:20:16• hírek • agerpres

A magyar egyházak lelkészképzői is állami támogatást kapnak

A Kolozsvári Református Teológia épülete
A Kolozsvári Református Teológia épülete

Októbertől állami támogatásban részesülnek törvény szerint a történelmi magyar egyházak lelkészképzői - írja az RMDSZ által az AGERPRES hírügynökségnek szerdán küldött közleményben.

'Először részesülnek Romániában diákalapú, úgynevezett fejkvótás állami támogatásban októbertől azon történelmi magyar egyházaink lelkészképzői, amelyek nem állami rendszerben szervezik az oktatást, ugyanis az RMDSZ által kidolgozott erre vonatkozó törvény megjelent a Hivatalos Közlönyben. A szövetség, a kormány-koalíciót alkotó pártokkal kötött parlamenti megállapodásának eredményeként könyvelhető el az a tény, hogy kezdeményezésünket egyhangúan fogadták el a képviselőház és a szenátus döntőhozó fórumai' - mutatott rá a közlemény szerint Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a szövetség oktatásügyi szakembere.

A képviselő elmondta: az RMDSZ a történelmi magyar egyházak képviselőivel közösen dolgozta ki a törvénykezdeményezést az elmúlt évben, amelyet a parlamenti procedúrák miatt idén újból iktatnia kellett az alakulatnak.

"A törvény a következő egyetemi év kezdetétől érvényes, ez a mi értelmezésünkben azt jelenti, hogy október 1-jétől már alkalmazni kell" - írja a közlemény.

Szabó Ödön kiemelte, hogy a Hivatalos Közlönyben megjelent az RMDSZ egy másik fontos módosító-javaslata is, amely előírja ezentúl, hogy amennyiben egy településen különböző okokból adódóan nincs elfogadott iskolahálózat, a tanügyminisztérium rendelettel előírhatja ezt.

'Azért volt fontos bevinni egy ilyen jellegű módosítást a tanügyi törvénybe, mert sok esetben, mint például Marosvásárhelyen, rosszindulatból vagy gondatlanságból nem hagyták jóvá az iskolahálózatot, így az különböző nehézségekhez vezetett, hiszen a szakminisztériumnak nem volt semmilyen jogi eszköze, amellyel megoldja a helyzetet. Javaslatunkban azt kértük, hogy amennyiben helyi szinten nem hagyják jóvá az iskolahálózatot, a szakminisztérium rendelettel tudja ezt szabályozni. Így elkerülhetőek az olyan eseteket, mint, amelyek Marosvásárhelyen alakultak ki' - összegzett a képviselő.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: